Zdraví a rovnováha, překyselení organismu - Články o zdravé stravě - Články o zdraví a recepty

Články o zdravé stravě

Zdraví a rovnováha, překyselení organismu

2. července 2010, 09.11 | O pojmu zdraví se dá asi dlouho diskutovat, vytvářet mnoho pravd a hypotéz. Každý ale známe zkratku pH. Jedná se o kyselost nebo zásaditost prostředí. Přidáme-li do nádoby kyseliny, roztok je kyselejší a má nižší pH. A opačně přidáme-li zásady, je roztok zásaditější a má vyšší pH.

A máme tady ten zásadní moment pro vznik mnoha dnešních civilizačních nemocí. Většina stravy, kterou dnešní běžný člověk prostřednictvím stravy přijímá, má výrazně kyselejší charakter. Přidáváme a přidáváme kyselé, až je v našem organismu jako v tom hrníčku s převahou kyseliny.

 

Krev člověka má stále stejné pH, kolem 7,35 až 7,55, ať se děje co se děje. Je to v zájmu záchrany organismu, protože jen malý pokles pod toto rozmezí znamená smrt (při nižším pH hemoglobin totiž nepřenáší kyslík a dojde k zadušení). A organismus je tak chytrý a má tak silnou vůli k sebezáchově, že dělá všechno možné i nemožné, aby udržel pH krve v požadovaném rozmezí. A jelikož stravou přicházejí spíše samé kyselé nebo kyselinotvorné látky, pak mu nezbývá, než vzít zásady z organismu, třeba z jater nebo z jiného orgánu či části těla a problém je na světě. Nerovnováha plodí další nerovnováhu a výsledkem je nemoc.

 

Překyselení organismu je v současnosti jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob, protože zdraví je bezprostředně závislé na rovnováze mezi kyselostí a zásaditostí. Z toho vyplývá, že důkladné odkyselení a doplnění minerálních látek v těle tvoří základ každé terapie, která probíhá za pomoci přirozené stravy, bohaté na zásadité látky.

 

Napřed je však třeba objasnit si některé pojmy, důležité pro pochopení problematiky.


Je třeba si uvědomit, že je rozdíl mezi kyselou a kyselinotvornou potravinou, stejně tak jako mezi zásaditou a zásadotvornou. Zda je potravina kyselá či nikoliv poznáme podle chuti. Kyselá potravina ovšem v těle může vykazovat zásaditou reakci.

Jak to, že kyselé ovoce, které obsahuje kyseliny a chutná nám kysele, naše tělo neokyseluje?


V ovoci a zelenině je případná organická kyselina doprovázena mnoha zásaditými prvky, jako jsou draslík (K), sodík (Na), vápník (Ca) a hořčík (Mg). Organické kyseliny se po oxidaci mění na oxid uhličitý (CO2) a vodu (H2O), zásadité prvky zůstávají a jsou k dispozici pro neutralizaci kyselin v těle. Totéž platí pro některou zeleninu (např. rajčata). Zní to sice paradoxně, ale kyselé potraviny ve skutečnosti snižují množství kyselin v našem organismu. Například limetky se svým pH 1,9 jsou silně zásaditou potravinou. Jak je vidět na příkladu limetek, chuť potraviny nehraje roli. Proto se většina ovoce a zeleniny i přesto, že někdy obsahuje značné množství kyselin řadí mezi tzv. zásadotvorné potraviny.

 

Kyselinotvorné a zásadotvorné prvky v potravinách :
Kyselinotvorné -  síra (S), fosfor (P), chlor(Cl), Jod (I)
Zásadotvorné - sodík (Na), vápník (Ca), draslík (K), hořčík (Mg), Železo (Fe).

 

Hodnota pH naší životní tekutiny, tedy krve, leží v rozmezí 7,3 a 7,4 (někdy se uvádí do 7,7), ovšem vyšší a nižší hodnoty jsou pro nás smrtelné. Náš život tedy závisí na tom, že tělo setrvává v neutrálním, pouze lehce zásaditém prostředí. V přírodním léčitelství je rovnováha mezi kyselostí a zásaditostí (acidobazická rovnováha) základem každé léčby. Klasická medicína nepovažuje toto za bezprostřední ohrožení života.

 

Stav kyselosti se běžně určuje z krve. Krev udržuje tělo v přísně neutrálním prostředí. Jako přepravní orgán pro živiny a zplodiny přijímá škodlivé kyseliny z vazivové tkáně a buněk a odplavuje do vylučovacích orgánů. Pokud není k dispozici dostatek zásad, krev se jednou přesytí a nemůže již dobře vykonávat svoji funkci. V těle se hromadí kyselé látky a tím trpí zejména buňky těla, poškozují se a tím také náš zdravotní stav trpí. K takto špatnému stavu nedojde jistě hned, organismus dělá vše pro správné udržení pH krve, ale zase tím vlastně trpí náš organismus, protože vše potřebné pro správné udržení pH si bere z těla a tak přicházíme o cenné látky a jen se divíme, proč se necítíme dobře, zvlášť když se snažíme dostat vitamíny a minerály do těla.

 

Přitom je to vlastně jednoduché. Jídlo je lék nebo jed, záleží, jak k tomu přistupujeme. Pro udržení acidobazické rovnováhy nezáleží jen na tom, co jíme, ale kolik toho sníme, co s čím kombinujeme, jaký máme režim dne, jestli jsme aktivní nebo pasivní, zkrátka jak o sebe pečujeme celkově. Všechno se nám vrátí, v dobrém i zlém a nic netrvá věčně, ale pokud je tělo nemocné, nikdy není pozdě na nápravu, protože tělo má úžasnou schopnost regenerace. Ale k tomu je potřeba naší poctivosti, důslednosti a vytrvalosti. Mít rád sám sebe není přeci špatné.Pro naše dobro si můžeme si také udělat alkalizační kůru pomocí alkalizačního vývaru.

 

ALKALIZAČNÍ A OČISTNÝ VÝVAR

Větší cibule, petržel, menší celer, pór, několik mrkví, zelené listy květáku, svazek ředkviček, dvě syrové neloupané brambory, dvě zralá rajčata.

Všechny přísady důkladně omyjeme, nadrobno pokrájíme a povaříme ve větším množství vody. Vzniklý vývar scedíme. Po vychladnutí uložíme do lednice. Půl hodiny před každým jídlem vypijeme jednu sklenici tohoto vývaru. Pokud některá z přísad není k dostání, je možné ji nahradit jinou sezónní zeleninou. Základem vývaru však musí zůstat cibule a celer.

Vývar je možné ochutit vhodnými aromatickými bylinami.

 

Doporučená literatura

Na frekvenci čínské medicíny

 

Od pramene čínské medicíny

 

Vaříme chutně a zdravě

Francouzská kuchařka

 

Všechno je jedlé

 

Pryč s kyselostí

 

Velká česká kuchařka 2000 receptů

 

Přečíst další příspěvek

 

 

 

Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.

Jak zůstanete informováni o zajímavých článcích?

Máte zájem dostávat nejnovější příspěvky přímo do vaší e-mailové schránky? Stačí vyplni Vaši e-mailovou adresu do následujícíh formuláře.

 

Přihlásit se k odběru

Do pravého pole opište 5 znaků z obrázku.

Kód pro ověření