Články o zdravé stravě
Kyselá vede
24. března 2015, 08.28 | Vše, co je kyselé, je dobré pro játra a žlučník.
Musíme ovšem rozlišovat kvalitu kyselosti! To, co přirozeně zkysne, nejdříve sládne a potom kysne – to je přirozená fermentace – kvalitní kyselost. Vše ostatní je nekvalitní kyselost, tedy potraviny, které jsou kupované, třeba sterilované okurky. I okurky nebo zeleninu, kterou si doma zavaříme, vše prochází teplem.
Kvalitní kyselé potraviny a pro nás vhodné jsou ty, co prošly přirozenou fermentací – případ doma udělaných kvašáků – přirozeně vzniklá kyselost – bez umělých sladidel, lihového octa, tepla.
Nevhodné kyselé potraviny jsou ty, které prochází úpravou ve výrobě nebo i doma - vytváří se nekvalitní kyselost, umělá kyselost.
Játra a žlučník potřebují kyselou chuť: My ji uspokojíme kyselými okurkami, ale to je špatně, játra tím více zatížíme. Játra přitom mají i tak obrovskou úlohu v našem organismu, bez nich bychom nežili. Játra zpracovávají potravu. Po požití čehokoliv bychom se okamžitě otrávili, nebýt právě jater. Játra vše proměňují ve stravitelné látky.
Špatně zvolenou potravinou – špatnou kyselostí – zatížíme játra, která pak musí eliminovat složitě cukr. Stejně tak lihový ocet je nevhodný, i alkohol, který zatěžuje játra, způsobuje jejich tvrdnutí a špatnou funkci.
Umělá sladidla, lihový ocet nebo alkohol se běžně užívají, například i v čokoládovnách, aby děti měly chuť na čokoládu, ovšem zdravotní důsledky po pravidelné konzumaci jsou dalekosáhlé.
Denně je nám tlačeno nezdravé jídlo, polotovary, pochutiny. Lidé dřív byli soběstační. Věděli na jaké půdě, co pěstují, měli k dispozici jen sklep, jedli střídmě a to, co příroda dala.
Další články s podobným zaměřením:
Další články zaměřené na:
Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.
Jak zůstanete informováni o zajímavých článcích?
Máte zájem dostávat nejnovější příspěvky přímo do vaší e-mailové schránky? Stačí vyplni Vaši e-mailovou adresu do následujícíh formuláře.