Cukr - věčný strašák - Články o zdravé stravě - Články o zdraví a recepty

Články o zdravé stravě

Cukr - věčný strašák

28. dubna 2015, 23.33 | Milovaný i zatracovaný. Koluje okolo něj spoustu mýtů. Jak to vlastně s cukrem je?

 

Na okamžik uspokojí chuťové buňky.

Na chvíli dá pocit systosti.

Ale vyvolává závislost.

Podobnou jako je například závislost na cigaretách, kofeinu nebo prášcích.

 

Lze se zbavit závislosti na sladkém?

 

Problém je v hlavě.


Mozek lze jednoduše přeprogramovat skvěle fungujícími technikami.

Problém se závislostí na potřebě uspokojit chuťové buňky sladkým můžou mít mladí lidé, kterým chutnají všelijaké sladkosti, stravují se z automatů a rychlého občerstvení, nemají chuť si vařit, nejraději popadnou, co jim přijde pod ruku, ale zelenina to není a bylinkový čaj také ne.

Přidáme-li k tomu smutný fakt, že právě mládež se potřebuje hodně hýbat, nejen kvůli potřebě vydat energii, ale zejména pro správné formování těla, které se ještě vyvíjí, pak vůbec nedospějeme k pozitivnímu závěru.

Většina mládeže totiž vysedává u počítačů a prostřednictvím nich komunikuje.

Tak si člověk už v mládí zadělává na pěkné problémy, které se dnes výrazně posouvají, takže není divu, že máme nemocné a staré "mladíky" a velmi mladé lidi s vážnými onemocněními, zejména srdečními a dále zhoubnými nádory.

To už je trochu pozdě na zeleninu a pohyb.

 

I když ... nikdy není pozdě :-)

Tvrdí se, že cukr dodá energii a dobře naladí.

Myslíte si to také?

Potraviny s obsahem cukru působí jako rychlý doping, ovšem energie nám dlouho nevydrží.

Jen v nás vyvolají další chuť a tak se může lehce stát, že se od rána jen dopujeme cukrem.

Jinak organismu mnoho neprospívá.

Nezachrání nás ani výrobky s označením "light". Potraviny, jež nesou označení „light“, mají nízkou kalorickou hodnotu, méně tuku, cukru, soli, cholesterolu apod. Jsou tedy určeny pro speciální skupinu lidí, kteří je ze zdravotního hlediska potřebují. Ne vždy však slouží jako dobrý rádce při hubnutí. Nejsou vhodné pro zdravé dospělé lidi, děti, těhotné a kojící ženy. Problém je, že stále ještě málo lidí čte pozorně složení uvedené na obale těchto potravin. Může se stát, že ty, které neobsahují tuk, budou mít v sobě více cukru a naopak. Některé cukry nahrazují umělými sladidly, jež podle studií mohou vyvolávat další chuť na sladké.

Ovšem vždy existuje řešení, to i v tomto případě.

Stačí si hlídat glykemický index potravin.

S myšlenkou, že některé sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi více než jiné, přišel v 80. letech Dr. David Jenkins z torontské univerzity.

Potraviny se sacharidovým podílem rozdělil podle hodnot, při čemž nejvyšší má právě sacharóza (100).

Aby se nedostavil brzy po jídle hlad a další chutě, je třeba sestavit si jídelníček z potravin s nízkým glykemickým indexem (pod 50).

Nezvyšují tolik hladinu cukru v krvi, déle se vstřebávají a energie z nich je tedy mnohem trvalejší.

Naopak potraviny (nad 50), jež obsahující více jednoduchých cukrů, dráždí inzulín, rychle se vstřebávají a vedou k ukládání nadbytečného tuku.

Jak tedy na to?

1. Vybírejte si potraviny s nízkým glykemickým indexem a naopak zvyšte příjem vlákniny a tekutin, ideálně bylinkové čaje neslazené či vodu nebo ředěné šťávy z ovoce či zeleniny.

2. Zvykněte si jíst pravidelně, ideálně každé 2 hodiny, v noci nebuďte o hladu déle než 10 hodin!!

3. Volte spíše menší porce, avšak s pestrým složením, zelenina syrová nebo dušená by neměla chybět. Dále ovoce, cereálie, luštěniny, ořechy a semínka.

4. Bílkoviny a kvalitní tuky pomáhají snižovat glykemický index potravin, pomáhají při hubnutí!!

5. Důležitá je tepelná úprava jídla. Potraviny s nízkým glykemickým indexem se při nevhodné úpravě rychle zařadí mezi jídla s vysokým glykemickým indexem. Nejnižší glykemický index mají potraviny za syrova, můžeme také lehce dusit, krártce vařit, nejlépe v páře, brambory vařit ve slupce. Jídla nenechat dlouho plavat ve vodě nebo je dlouze smažit. Je dobré používat kvalitní nádobí, často máme kuchyň plnou hrnců a spotřebičů, ale přitom stačí jeden kvalitní hrnec a pánev, stačí.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem (pod 50):

• kořenová zelenina, saláty, rajčata, lilek, paprika, zelí a brokolice 10,

• cibule a vlašské ořechy 15,

• čerstvé meruňky, burské oříšky, sója 20,

• švestky, grapefruit, třešně, loupaný hrách a zelená čočka 22,

• vařená cizrna, hnědá čočka, zelené a bílé fazole 30,

• jablka, broskve a polotučné mléko 30,

• sušené meruňky, fíky, hrušky a pomeranče 35,

• jogurty, syrová mrkev, indická kukuřice a planá rýže 35,

• červené fazole, celozrnné těstoviny a celozrnný žitný chléb 40,

• čerstvá šťáva z pomerančů a jablek 40,

• čerstvý hrášek a hroznové víno 40,

• vařené špagety „al dente“ a bulgur 45,

• hnědá rýže a rýže basmati 50,

• kiwi, sladké brambory a pohanková mouka 50.

Už je hodně těch, kteří sledují hodnoty na výrobcích, které kupují, ale stále je málo těch, kteří přemýšlí o nákupu.


Co a kolik toho koupí, jaké to má hodnoty a zdravotní hledisko.

Řešení existuje.

Mějte se rádi a dopřejte si kvalitu, tělo se vám za to po čase odmění zdravým a pohodou, takže nebudete muset vysedávat v čekárně praktického lékaře, ale rozhodně ani u psychologa či psychiatra, protože psychika člověka, který se má rád a cítí se dobře je zcela odlišná od člověka, který nenašel místo na zemi a trápí se zbytečnostmi.

 

Rozhovor s Karlem Voříškem

 

 

 

Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.

Jak zůstanete informováni o zajímavých článcích?

Máte zájem dostávat nejnovější příspěvky přímo do vaší e-mailové schránky? Stačí vyplni Vaši e-mailovou adresu do následujícíh formuláře.

 

Přihlásit se k odběru

Do pravého pole opište 5 znaků z obrázku.

Kód pro ověření