Rakovina - Zamyšlení - Články o zdraví a recepty

Zamyšlení

Rakovina

2. července 2010, 09.09 | Rakovina je nekontrolovatelné množení buněk, které prorůstají do okolních tkání a mohou vytvářet metastázy (nová druhotná ložiska v místě vzdáleném od původního nádoru).

Karcinogen je potravina či látka podporující vznik a rozvoj rakoviny. Mezi nejběžnější karcinogeny patří cigaretový kouř, alkohol, mnohé potravinářské přísady jako jsou dusitany, látky vznikající během vaření masa, konzumace uzenin, chemické látky jako například pesticidy, některé viry, plísně, radiace.

 

Mutageny jsou látky, které způsobují změny v genetickém kódu buněk, tyto buňky se pak začnou nekontrolovatelně množit, a proto se mutageny považují za karcinogeny. Vznikají při smažení a pečení potravin, především masných výrobků.

Antikarcinogeny jsou potraviny nebo látky, které neutralizují činnost karcinogenů a zpomalují či chrání před rozvojem rakoviny. Prakticky všechny jsou rostlinného původu.

Co vše může rakovina v našem organismu postihnout :

Karcinom dělohy, karcinom jater, karcinom močového měchýře, karcinom plic, karcinom prostaty, karcinom prsu, karcinom tlustého střeva, karcinom žaludku, nádor hrtanu, nádor jícnu, nádor ledvin, nádor mozku, nádor nosohltanu, nádor slinivky břišní, nádor ústní dutiny, nádor vaječníků.

Potrava zvyšující riziko rakoviny

Maso – jeho pravidelná konzumace způsobuje různé druhy rakoviny, nejvíce škodí propečené, grilované nebo maso na rožni, smažené maso, maso uzené a solené, červené druhy masa.

Alkohol – k jejímu vzniku není třeba velkých dávek, protože karcinogenní účinek se často projevuje i při střídmém pití alkoholu, třeba sklenice piva nebo sklenka vína denně.

Mléko – výsledky ukazují, že nadměrná konzumace plnotučného mléka souvisí s výskytem rakoviny.

Měkkýši – jsou často kontaminováni karcinogenními chemickými látkami, které se dostaly do moře lidským přičiněním.

Vejce – nadměrná konzumace vajec (více než tři týdně) je spojená s rizikem vzniku zhoubných nádorů.

Ryby – důkazy týkající se vztahu rakoviny a konzumace masa se týká i ryb, pokud jsou konzumovány pravidelně ve větší míře.

Rafinované výrobky –  výrobky z bílé opracované mouky, která je tím zbavena důležitých minerálů a dalších cenných částí podmiňuje vznik rakoviny oproti celozrnným obilninám, produkty z bílé mouky mají zanedbatelně vlákniny, často hodně cukru. Dalšími nevhodnými výrobky jsou ty, které mají transmastné kyseliny, běžně se vyskytují ve smažených jídlech, margarínu.

Koření – časté používání ostrého koření, zejména soli může být rizikovým faktorem vzniku zhoubných nádorů.

Káva – nadměrné pití kávy je dáváno do souvislosti s karcinomem močového měchýře a onemocnění, které může později přejít ve zhoubný nádor prsu. Tento účinek nesouvisí s obsahem kofeinu, ale spíše s jejími základními složkami, proto i bezkofeinová káva zvyšuje riziko karcinomu.

Cukr – je to jeden z bílých jedů a jeho pravidelnou konzumací dochází k rozvoji infekcí v těle, rozvoji plísní, jeho konzumací může dojít ke karcinomu tlustého střeva, karcinomu žaludku, nádorům krku.

Potrava, která snižuje riziko rakoviny

Ovoce – ovoce jsou spolu se zeleninou nejúčinnější protirakovinnou potravinou. Jde zejména o citrusy, ananas, hrozny, ostružiny, jahody, borůvky, acerolu, kiwi. Je to zejména vysokým obsahem vitamínu C v ovoci.

Celozrnné obiloviny – mají hodně vlákniny a tak dobře regulují pohyb střev, mají očistný charakter, i když fytáty obsažené v těchto obilninách zhoršují vstřebávání železa a zinku, mají protirakovinný účinek.

Olivový olej a jiné za studena lisované kvalitní oleje – rozumná konzumace těchto kvalitních olejů snižuje riziko karcinomu prsu.

Zelenina – to, že každý druh zeleniny má protirakovinné účinky se vysvětluje vysokým obsahem vitamínu C, provitamínu A a také antioxidačních fytochemikálií. Mezi nejúčinnější patří červená řepa, mrkev, sladká paprika, rajčata, baklažán, cibule, česnek, zelí, brokolice, květák, ředkvičky.

Jogurt – na rozdíl od mléka se konzumace kvalitního bílého jogurtu dává do souvislosti se snižováním rizika karcinomu prsu, je to zejména díky bakteriálním kulturám a kyselině mléčné.

Luštěniny – všeobecně snižují riziko rakoviny, protože mají hodně vlákniny a obsahují také účinné fytochemikálie, nejúčinnější jsou izoflavony jako je genistein a dadzein. Chrání především před karcinomem prsu a prostaty.

 

Přečíst další příspěvek

 

 

 

Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.

Jak zůstanete informováni o zajímavých článcích?

Máte zájem dostávat nejnovější příspěvky přímo do vaší e-mailové schránky? Stačí vyplni Vaši e-mailovou adresu do následujícíh formuláře.

 

Přihlásit se k odběru

Do pravého pole opište 5 znaků z obrázku.

Kód pro ověření