Umeocet – snižuje kyselost - ocet? Tento ano! - Zdravíprospěšnost potravin - Články o zdraví a recepty

Zdravíprospěšnost potravin

Umeocet – snižuje kyselost - ocet? Tento ano!

8. července 2011, 12.21 | Umeocet nemá z faktického hlediska s octem nic společného, ale jako ocet, dochucovadlo a zálivka se s oblibou používá. Vzniká jako vedlejší produkt při nakládání japonských švestiček Umeboshi.

Umeboshi jsou plody zvané „ume“. Připomínají malé švestky, ve skutečnosti jsou ale bližší meruňkám. Tyto plody obsahují bohatě vápníku, železa a i díky vysokému obsahu soli jsou v Japonsku považovány za extrémně zdravé. Používají se jako lék při nachlazení i jako prevence nachlazení, při zažívacích obtížích, mají vliv na imunitu a zpomalují celkové stárnutí organismu.


Plody jsou nakládány do slaného nálevu do sudu a zatíženy. Tekutině, která se během procesu shromažďuje na dně sudu, se říká umeocet. Po ukončení procesu jsou švestičky svraštělé, nasáklé solí a mají zvláštní slanokyselou chuť. Jsou velmi zdravé.


Nutno dodat, že švestičky se užívají jen ve velmi malém množství, takže se nemusíme bát soli. Tu lidé zkonzumují mnohem více v jiných potravinách. Japonci si nejraději plody přidávají k rýži.


Umeocet se hodí stejně jako běžný ocet do zálivek, salátů, jako dochucovadlo polévek i běžných jídel. Cena je dostupná, stačí ho jen velmi malé množství, vydrží dlouho. Pro léčebné účely stačí pár kapek do sklenice vody a vypít.


Umeocet obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů, vitamínů. Mohl by napomáhat při bolestech hlavy, rozhodně zlepšuje trávení a dodává energii. Nejpodstatnější pro nás je, že výrazně snižuje kyselost organismu, napomáhá překyselení a vyrovnává tím pH krve.


Můj tip
-    umeocet užívám denně - stačí pár kapek do vlažné vody a vypít
-    umeoctem si dochutím zeleninový salát – není třeba solit, stačí jen trochu oleje
-    rýži nesolím, ale před jídlem jen pokapu umeoctem
-    stejně tak je možno ochutit dušenou zeleninu, obiloviny, luštěniny,……

 

Doporučená literatura

Kapesní biolexikon
Braňte se jídlem

Čínská medicína v praxi

Mládněte jídlem i po 50

Perfektní zažívání

Pryč s kyselostí

Skvělé saláty

 

 

 

Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.

Jak zůstanete informováni o zajímavých článcích?

Máte zájem dostávat nejnovější příspěvky přímo do vaší e-mailové schránky? Stačí vyplni Vaši e-mailovou adresu do následujícíh formuláře.

 

Přihlásit se k odběru

Do pravého pole opište 5 znaků z obrázku.

Kód pro ověření