Stravou proti plísním - Tipy ke zdraví - Články o zdraví a recepty

Tipy ke zdraví

Stravou proti plísním

2. července 2010, 09.04 | Obecné zásady v kuchyni jsou :

- nakupovat čerstvé potraviny, spíše v menším množství a častěji
- uchovávat je na suchém a větraném místě, protože plísním se ve vlhku dobře daří
- potraviny můžeme marinovat v nálevech s protihoubovými prvky jako je například citrón, česnek, cibule, skořice, hřebíček, zázvor, jogurt
- oxidací olejů při tepelných úpravách zabráníme smažením-dušením na směsi olej-voda
- při nákupu vybíráme potraviny s cílem vyhnout se potravinám obsahujícím osobní alergeny, díváme se na složení výrobku
- vyhýbáme se konzervovaným výrobkům a hlavně podezřelým výrobkům, třeba s velmi nízkou cenou, mnohdy za to nestojí.

Pokud nastane problém a onemocníme, je třeba zahájit účinnou léčbu, hlavně dietu, která má velký vliv na naše uzdravení. Protože nelze se jen spoléhat na prášky k užívání a masti na mazání. Tím se nemoc nevyřeší.

 

Základní fáze diety při onemocnění jsou :

1. Povolena je pouze zelenina, maso, ryby a naklíčená semena. Nesmí se žádné ovoce, šťávy z ovoce, ořechy, mléko, vejce. Díky bohatému obsahu sacharidů vynecháme kukuřici, hrách, fazole. Tato dieta se drží 1. až 3. týden.
2. V druhé fázi se  v omezeném množství mohou drcené obiloviny vařené nebo syrové připravené na způsob kaše. Můžeme do jídelníčku zařadit maso, ryby, vejce, mléko, tvaroh, ovčí sýry.
To děláme 4. až 6. týden.
3. Do diety již můžeme zařadit nekynutý chléb nebo starší chléb a dodržujeme v době od 7. do 9. týdne.
4. Je-li již zaznamenáno zlepšení zdravotního stavu, je možné do jídelníčku zařadit běžný chléb, další mléčné výrobky a postupně i další potraviny.

Strava zaměřená na funkce střev a jater :

1. Povzbuzení funkce střev – zelenina, ovoce s větším množstvím vlákniny
2. Normalizace střevní flóry – zeleninové šťávy, zelí, kefír, jogurt,
z bylin je vhodný čaj z listu ostružiníku
3. Čištění střev – šťáva z domácího kysaného zelí, česnek, šťáva z mrkve, hroznů, řepy, pampelišek
4. Povzbuzení funkce jater – šťávy z cibule, mrkve, grapefruitů, brambor, výborná je černá ředkev, jáhly, tykve, z bylin je vhodná směs – jablečníková nať, kořen sporýše, šištice chmelu,  nať zeměžluče, vše stejným dílem přelít 3 dcl studené vody, přivést k varu, na 15 minut odstavit a pít třikrát denně šálek 1 hodiny před jídlem.

Velmi vhodné je konzumovat ryby a mořské plody, které můžeme marinovat a využít i čerstvých bylin, vhodné jsou i lehké polévky jako kuřecí, špenátová, okurková, v létě třeba chlazená s rajčaty, nejdůležitější součástí jídelníčku má být čerstvá zelenina například v podobě salátů (jen pozor na výběr zeleniny a skladování). Saláty můžeme doplnit klíčky, které jsou bohaté na bílkoviny a vitamíny, zvláště zde potřebný vitamín C. Dezerty jsou pro vysoký obsah cukru ne zrovna nejvhodnější, proto je lepší volbou čerstvé ovoce a dezert jen výjimečně. Vhodné jsou lehké ovocné koláče.

Z ořechů si můžeme vyrobit třeba máslo. Recept na ořechové máslo, které mají rády i děti:

1 hrnku oloupaných mandlí a 1 hrnku kešu ořechů rozemeleme na prášek a postupně vkapáváme 1 polévkovou lžíci oleje do vzniku pastové hmoty a dochutíme jemně solí. Uchováváme v chladničce.

A na závěr ještě jeden recept, který je rychlý, jednoduchý a prospěje i našemu tělu :

4 plátky filé dáme do zapékací misky na tenké plátky másla a po jeho rozpuštění zakapeme citrónovou šťávou a postrouháme nejlépe čerstvý zázvor, posolíme lehce a vše překryjeme plátky oloupaných rajčat a plátky cibule. Pečeme v předem rozehřáté troubě při 180°C asi 25 minut a hotový pokrm zdobíme čerstvou petrželkou.

 

Doporučená literatura

Na frekvenci čínské medicíny

 

Od pramene čínské medicíny

 

Vaříme chutně a zdravě

Francouzská kuchařka

 

Všechno je jedlé

 

Pryč s kyselostí

 

Velká česká kuchařka 2000 receptů

 

Přečíst další příspěvek

 

 

 

Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.

Jak zůstanete informováni o zajímavých článcích?

Máte zájem dostávat nejnovější příspěvky přímo do vaší e-mailové schránky? Stačí vyplni Vaši e-mailovou adresu do následujícíh formuláře.

 

Přihlásit se k odběru

Do pravého pole opište 5 znaků z obrázku.

Kód pro ověření