Jak být zdravý
Naše oči a strava
8. června 2015, 21.54 | Která látka má vliv na zrak, na soustředění a na paměťové procesy?
Je jím acetylcholin.
Hraje mimo jiné zásadní roli také v udržení fyziologické vlhkosti blan sliznice očí.
Blány pokrývající vnitřní plochu očních víček a viditelné části bělma očních bulbů.
Na syntézu acetylcholinu mají vliv především cholin, lecitin, vitamín C a vitamín B.
Procesy stárnutí buněk jsou urychlovány v případě, chybí-li přírodní antioxidační látky pomáhající přírodním buněčným enzymům v boji s volnými radikály.
Proto organismu nesmí chybět přírodní antioxidanty - vitamíny C, E a A.
Zdroje cholinu – pšeničné klíčky, podzemnice olejná, telecí játra, celozrnné pečivo.
Vitamín C – ovoce, především černý rybíz, šípek, kiwi, citrusové ovoce, také zelí, brambory.
Vitamín B – pivní kvasnice, pšeničné klíčky, sója, slunečnice, celozrnné pečivo, jogurt, sýry, ryby, vejce.
Vitamín E – mandle, slunečnice, vlašské ořechy, lískové ořechy, podzemnice olejná.
Beta-karoten – mrkev, meruňky, brokolice, vodní meloun, dýně.
Látek, které by neměly chybět v našem jídelníčku, je mnohem více.
Plus dostatek tekutin a vhodný pohyb.
Další články s podobným zaměřením:
Další články zaměřené na:
Líbil se Vám tento článek? Pošlete tento článek známému nebo nás podpořte odkazem na Vašich stránkách nebo blogu.
Jak zůstanete informováni o zajímavých článcích?
Máte zájem dostávat nejnovější příspěvky přímo do vaší e-mailové schránky? Stačí vyplni Vaši e-mailovou adresu do následujícíh formuláře.